Sevärdheter i Lugano

Barabengo

Lugano är en av de mest populära turistmålen i Schweiz. Både Luganosjön och de omgivande bergen erbjuder ett brett utbud av utomhusaktiviteter sevärdheter. Lugano är också hem för ett antal historiska byggnader och museer.

Det finns 17 platser i Lugano som ingår i den schweiziska listan över kulturarv av nationell betydelse. Staden Lugano, byarna Barbengo, Brè, Gandria och Biogno och platserna för Cantine di Gandria och Castagnola är alla del av denna förteckning över schweiziska världsarv.

Världsarvslisten omfattar två bibliotek; Biblioteca Cantonale och Biblioteca Salita dei Frati liksom Swiss National Recording Archives (Fonoteca Nazionale Svizzera). Det finns tre kyrkor; katedralen i S. Lorenzo, kyrkan S. Maria degli Angioli kyrkan S. Rocco. Det finns tre museer; Museo Cantonale d'arte, Museo di Cantonale Storia Naturale och Villa Ciani komplex med Museo Civico.

Kyrkogården vid via Trevano är också en av platserna, liksom Radiotelevisione Svizzera di lingua Italiana (RTSI). De resterande platserna är kända hus runt omkring i staden. Dessa är Palazzo Civico vid Piazza della Riforma, Palazzo e bio Corso på Via Pioda, Palazzo Riva på via Francesco Soave, Palazzo Riva på via Massimiliano Magatti, Palazzo Riva på via Pretorio 7 och Villa Favorita i Castagnola.

Utflyktsmål omkring Lugano

En mycket populär destination i Lugano är Luganosjön. Sjön är 48,7 kvadratkilometer stor, varav 63% är i Schweiz och 37% i Italien. Den har en genomsnittlig bredd på cirka 1 km och är som mast nästan 3 km bred. Det maximala djupet av sjön är 279 m. Vattnet är i allmänhet varmt med genomsnittliga vattentemperaturer på sommaren, från 19,5° till 24,0°. Bad i sjön är tillåtet på någon av de cirka 50 badanläggningar längs de schweiziska stränderna. Det finns många skeppsvarv, sjötaxis och båtuthyrningar längs sjön, liksom hotell och restauranger som erbjuder förtöjning.

Utsikt från Monte Bre

Förutom sjön är Lugano omgiven av berg. Bergen ger stora möjligheter för sport och sightseeing. I området kring Lugano finns över 300 km mountainbike-spår, den största andelen i hela Schweiz. Monte Brè (925 meter m.ö.h) öster om Lugano har sedan 1912 en linbana som går upp på berge. Monte Brè som är den soligaste platsen i Schweiz soligaste platsen är också hem för byn Brè vilken är en mycket bevarad gammal byn. Monte San Salvatore (912 meter m.ö.h) har också en linbana, med basstationen som ligger bara 500 meter från Lugano-Süd motorvägen och 5 minuter från järnvägsstationen Paradiso. Monte San Salvatore ligger i utkanten av Lugano och ger en utmärkt utsikt över hela staden.